Basket Talk

Κώστας Παπανικολάου: «Σαν το παλιό καλό κρασί»! (video)

Κώστας Παπανικολάου: «Σαν το παλιό καλό κρασί»! (video)

Ο Ολυμπιακός σαν ένα άγριο και ατίθασο άτι, «καλπάζει» στη φετινή Euroleague και είναι δύσκολο να βρει κανείς κάποιον που υστερεί ή ξεχωρίζει με… έτη φωτός. Ανάμεσα στους διακριθέντες λοιπόν έχει έναν αρχηγό-πασπαρτού που όχι μόνο έχει μπει στο «πετσί του ρόλου» αλλά παίζει πιο πάνω και από τους μέσους όρους, όντας ταυτόχρονα ευέλικτος, ως συνήθως.

Σε ένα… στράτευμα που πηγαίνει από νίκη σε νίκη, δεν είναι εύκολο να ξεχωρίσει κάποιος. Το σύνολο και το know how είναι αυτά που κάνουν τη διαφορά και φέρνουν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Τι θα ήταν ωστόσο το «όλον» χωρίς τις επιμέρους μονάδες και το ρόλο που η κάθε μία επιτελεί;

Κάτι αντίστοιχο ισχύει και στο φετινό Ολυμπιακό. Έχει «βουίξει» η Ευρώπη πως οι Πειραιώτες παίζουν το πιο πειστικό μπάσκετ στη «γηραιά ήπειρο», περνώντας εύκολα ή δύσκολα και από έδρες που μέχρι πρότινος έμοιαζε μόνο ως υπέρβαση (Φενέρ, Μπάρτσα, Ρεάλ). Σε όλη αυτή την ομαδική προσπάθεια, έχει αρκετούς παίκτες που παίζουν το καλύτερο μπάσκετ της καριέρας τους και ο Κώστας Παπανικολάου δεν απέχει πολύ από αυτό.
5794355.jpg

Ο αρχηγός των «ερυθρολεύκων»  έχει κατορθώσει στην πρώτη του χρονιά υπό αυτό το ρόλο, όχι μόνο να διατηρηθεί στα γνωστά του υψηλά επίπεδα αλλά να συνεισφέρει ακόμα περισσότερο. Χωρίς το παραμικρό ίχνος πίεσης, σαν να είναι κάπτεν εδώ και καιρό, ένας από τους μεγαλύτερους πρεσβευτές της «χρυσής» γενιάς του 90’ συνεχίζει να προσαρμόζεται με την ίδια ευκολία και συνέπεια όπου ακριβώς απαιτεί η φύση του παιχνιδιού και ο προπονητής του. Ένας αρχηγός-πασπαρτού που όσο μεγαλώνει και ωριμάζει τόσο περισσότερο γίνεται επιδραστικός για το παιχνίδι των «ερυθρολεύκων» και μάλιστα όχι μόνο στην αγαπημένη του άμυνα αλλά και στην επίθεση.
pap_224258_1.jpg

Φωνάζει «παρών» όπου και όπως χρειάζεται

Μία τενοντίτιδα στο δεξί του πόδι τον υποχρέωσε να χάσει την «διαβολοβδομάδα» της Ισπανίας και την εντός έδρας αναμέτρηση με τη Ζαλγκίρις, με την απουσία του παρόλα αυτά να μην «στοιχίζει» στην αρμάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα. Έκτοτε, ο 32χρονος διεθνής έχει αγωνιστεί σε όλα τα παιχνίδια της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, καλύπτοντας ενίοτε και σημαντικές απουσίες.

Η αρχή έγινε στο ΟΑΚΑ και το θρίαμβο των Πειραιωτών στην έδρα του «αιωνίου» αντιπάλου. Ο Ολυμπιακός κλήθηκε να παίξει χωρίς τον MVP του Σάσα Βεζένκοφ, ο οποίος ήταν σαν να μην έλειψε. Ο Παπανικολάου έπαιξε αρκετά λεπτά στο «4» και ανταπεξήλθε άρτια σε αυτά που του ζήτησε ο προπονητής του.

Σε ένα άλλο σημαντικό διπλό του Ολυμπιακού, στη Μπολόνια, ο «Παπ» ήταν χάρμα ιδέσθαι παίζοντας πάνω από 30 λεπτά και συγκεντρώνοντας 26 βαθμούς το σύστημα αξιολόγησης. Όλα αυτά σε μια βραδιά που χρειάστηκε να «κατέβει» και στα γκαρντ εν τη απουσία του Κώστα Σλούκα λόγω στομαχικών διαταραχών. Παίκτης-κλειδί και μάλιστα σχεδόν… άχαστος ήταν απέναντι και στην αγαπημένη του Πόλη, κόντρα στη Φενέρμπαχτσε. Ο αρχηγός του Ολυμπιακού όχι μόνο κάλυψε επάξια του κενό του Αλέκ Πίτερς ανεβαίνοντας συχνά πυκνά στη θέση «4» και δίνοντας ανάσες στον Βεζένκοφ αλλά φόρτωσε και με 21 πόντους του αντίπαλο καλάθι, μαρκάροντας και στις αλλαγές τον πάντα επικίνδυνο, Χέις-Ντέιβις που έμεινε στους 2. Με λίγα λόγια ο Κώστας Παπανικολάου ήταν παντός καιρού και συνθηκών στην Κωνσταντινούπολη.

Στην κακή του μέρα, ο Ολυμπιακός συνήθως έρχεται… δεύτερος

Όλοι οι αθλητές έχουν την κακή τους μέρα, εκείνη που δεν παίζουν στα συνηθισμένα στάνταρ τους και μπορεί και τίποτα να μην τους βγαίνει.  Το ζήτημα στην περίσταση αυτή είναι η ομάδα να βρίσκει τις λύσεις από αλλού. Έλα όμως που κάτι τέτοιο πολύ δύσκολα συμβαίνει με τον Ολυμπιακό και τον Παπανικολάου, γεγονός που φανερώνει το πόσο επιδραστικός είναι για το σύνολο του Μπαρτζώκα.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο πως τις δύο φορές που έμεινε στο απόλυτο 0, οι Πειραιώτες έχασαν (Μονακό εντός, Εφές εκτός) ενώ ακόμα κι όταν δεν είναι στη… βραδιά του (Βιλερμπάν εκτός, Μονακό εκτός, Ερυθρός εντός) οι «ερυθρόλευκοι» δεν τα κατάφεραν. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως στις πέντε από τις επτά φορές που έπαιξε κάτω από το μέσο όρο του, ο Ολυμπιακός ηττήθηκε. Κι’ ‘όλα αυτά αναλογιζόμενοι μονάχα το επιθετικό κομμάτι του παιχνιδιού, ξέχωρα από την άμυνά του, η οποία υπάρχουν φορές που «σπάει και κόκκαλα».

Τα νούμερα… εκτοξεύονται

Φυσικά οι θετικότατες και μεστές εμφανίσεις του έχουν ανταπόκριση και στη στατιστική του απεικόνιση. Ο Κώστας Παπανικολάου σκοράρει, παρότι οδεύει προς το 33ο έτος της ηλικίας του, σκοράρει περισσότερους πόντους απ΄ ότι έκανε σε όλη του την καριέρα (8.5 έναντι 7.2) ενώ μοιράζει και περισσότερες τελικές πάσες κατά μέσο όρο από αυτές που συνήθιζε 12 χρόνια τώρα (1.8 έναντι 1.5). Φυσικά όλα αυτά απεικονίζονται και στον περίφημο PIR δείκτη. Ο αρχηγός του Ολυμπιακού συγκεντρώνει κατά μέσο όρο τη φετινή σεζόν 8.7 βαθμούς την ίδια ώρα που ξεκίνησε τη χρονιά με μέσο όρο 8.4.

 

Σημαντικό μερίδιο σε αυτό παίζει η αξιοπρόσεκτη βελτίωσή του στα σουτ εντός και εκτός πεδιάς. Πίσω από τη γραμμή των 6,75μ. ξεπερνάει έστω και οριακά το 45% ενώ και στα δίποντα σουτάρει με πάνω από 60%.

Μπορεί ο Σάσα Βεζένκοφ να παίρνει συνήθως την πλειονότητα των credits και αρκετοί από τους υπόλοιπους να παρουσιάζονται ως αφανείς ήρωες, παρόλα αυτά γύρω από κάθε συνθήκη υπάρχει μία κοινή συνισταμένη. Μία σταθερά που κοιτάζοντας όλα τα παραπάνω αποτελεί τον κρυφό «κινητήριο μοχλό» του Ολυμπιακού. Μία ακόμα πιο βελτιωμένη εκδοχή του Κώστα Παπανικολάου, τους πρώτους μήνες υπό τα νέα του καθήκοντα, που παίζει στα δικά του, MVP όρια.

Μάνος Φυρογένης

ww.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0